Morotsbröd
Här kommer receptet på brödet jag bakade häromdagen. Har som vanligt utgått från ett recept och sen gjort lite som jag själv tycker. Så sätt igång och baka nu ;)
Morotsbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
11-12 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
1 stort ägg (alt. 2 små)
Gör såhär
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma dem till runda kakor och platta till dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och skåra bröden med en vass kniv så att du sedan kan bryta isär de färdiggräddade bröden. Låt jäsa ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Ett tips är att dela bröden och frysa in i bitar!

Tycker tiden har gått ganska fort idag, bara en kvart kvar till stängning. Sen blir det chillkväll med Nathalie, om vi blir några fler återstår att se. Ser inte riktigt så ut just nu. Lite trist när folk hoppar av i sista stund, men jag är säker på att vi kommer ha det minst lika trevligt ändå :)
Morotsbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
11-12 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
1 stort ägg (alt. 2 små)
Gör såhär
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma dem till runda kakor och platta till dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och skåra bröden med en vass kniv så att du sedan kan bryta isär de färdiggräddade bröden. Låt jäsa ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Ett tips är att dela bröden och frysa in i bitar!

Tycker tiden har gått ganska fort idag, bara en kvart kvar till stängning. Sen blir det chillkväll med Nathalie, om vi blir några fler återstår att se. Ser inte riktigt så ut just nu. Lite trist när folk hoppar av i sista stund, men jag är säker på att vi kommer ha det minst lika trevligt ändå :)
Kommentarer
Trackback