Rågsiktskakor / Hålkakor

Idag bakade jag Rågsiktskakor eller Hålkakor som de också kallas, men istället formade jag dem till små thekakor typ. Mycket lättare om man bara vill ha en, så slipper brödet ligga framme och bli torrt. Utgick från receptet nedanför, men det var inget ägg i så det la jag till. Tycker brödet blir lite saftigare och fluffigare då ;)

Något som inte står i receptet, men som jag brukar göra är att jag penslar bröden med lite ljummet vatten när de kommer ut från ugnen för att undvika en hård och torr yta.

Rågsiktskakor

5 stycken
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk, vatten eller blandat
  • 1-2 msk sirap
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2-3 tsk anis, fänkål eller kummin
  • 1 ägg
  • ca 1 liter rågsikt med vetemjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
Gör så här
Smält smöret. Tillsätt vätskan och sirapen. Värm till 37 grader (fingervärme). Vispa jästen med degspadet i en bunke. Rör ner övriga ingredienser och arbeta alltsammans till en lätthanterlig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Dela degen i fem delar. Kavla ut varje del till en rund kaka. Ta ut ett litet hål i varje kaka. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Nagga varje kaka med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda kakorna i 225-250 graders ugnsvärme 12-15 minuter.

Kunde inte låta bli att leka lite också, nästa gång blir det nog hjärtan :)





Kommentarer
Postat av: NATH!

AMEN GUUUD! vad fint och gott det ser ut!! duktig du är <3

2011-10-19 @ 17:22:51
URL: http://nathaliesaaf.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0